top of page

Den sørgelige kendsgerning

I aftens så jeg DR2 TEMA 'Mit kemiske liv' og jeg må indrømme, at jeg til at begynde med, var lidt ambivalent omkring det budskab jeg skulle modtage. Inden jeg tændte for programmet, skulle jeg jo gøre op med mig selv om jeg havde lyst til at vide besked omkring alle de kemikalier vi bærer rundt på i kroppen. Det ville jo påvirke mig i en eller anden retning og måske "tvinge" mig til at blive endnu mere miljøbevidst -meget mere end jeg på nuværende tidspunkt kan magte og har økonomi til. Men min nysgerrighed vinder som regel, og den sørgelige kendsgerning er afklaret. I programmet tester de 2 gravide kvinder. Den ene, Mette, spiser og drikker som hun vil - uden særlige hensyn til om maden er økologisk mm. Hun bruger cremer, make-up og rengøringsmidler der indeholder parabener, parfyme osv. Altså en forbruger, der ikke er særlig økologisk -eller miljøbevidst. Den anden, Kristine, er derimod meget bevidst omkring alt, hvad hun er berøring med - både mad, cremer, rengøringsmidler osv. Alt skal helst være økologis, miljøvenligt etc. I programmet tester de begge kvinder for 60 forskellige kemikalier via en blodprøve, og her er resultatet:

Der er stort set ingen forskel! Philippe Grandjean, Professor, Syddansk Universitet siger i programmet;

'Forskellene er ikke særlig store, og man kan sige, at hun (Kristine) kun har fået en beskeden gevinst, ved at prøve som forbruger, at være målrette mod at spise økologisk og prøve at finde produkter med Svanemærket og den slags ting. Men den gevinst man opnår, er simpelthen ikke ret stor og konsekvensen af det, er naturligvis, at man er nød til at gøre noget på samfundsniveau. Det her er ikke noget, man bare kan sige "Forbrugerne kan jo selv bestemme om de vil være udsat for forurening". NÆ, det kan man ikke.'

Men hvis det er således, at dette kemikalie monster KUN kan ordnes politisk, hvad skal vi som forbruger/som mennesker så gøre?

HVAD GØR DIG GLAD?

Det er, hvad der gør dig glad...

  • der gør dig sund

  • der gør dig slank

  • der gør dig fri af afhængighed

  • der gør, at du lever længere...

Så hvis du nyder at sætte tænderne i et æble, du ved, er uden pesticider, er dyrket økologisk, har fået masser af solskinsstråler (og kemikalier fra luften, stråler fra mobilmaster osv.), så er det de økologiske æbler du lægger i din indkøbskurv. Fordi du aller inderst inde, ønsker at gøre en forskel, påvirke samfundet og vores kultur omkring respekten af vores jordklode og at du GLÆDES ved at gøre det. Du bør ikke købe de økologiske æbler fordi du tror, det vil mindske kemikalierne i din krop -og dermed påvirke din sundhed. Det er hvad testen i programmet fortæller - det er (desværre) den sørgelige kendsgerning. Nu kan en enkel test i et tv-program ikke bære hele videnskaben omkring sådan et kompleks problem og jeg tror nu nok, at det trods alt nytter og hvis man gør sig umage - i et langt liv med at detoxe/udskille kemikalier, købe bevidst og omgive sig så lidt som muligt med usunde produkter i det hele taget, så vil det hjælpe på helheden. Derfor fortsætter jeg den miljøbevidste retning.... det mærker jeg, er det rigtige for mig. Vil prøve at lade være med at tænke på sundhedsfaktoren omkring det, men i stedet rette min opmærksomhed endnu mere imod glæden omkring denne livsstil. Det kan være svært, fordi vi hele tiden bliver gjort opmærksomme på farerne omkring forurening og kemikalier -hvordan det påvirker alle disse sygdomme der findes, tidlige alderdomstegn, fedme (kroppen opmagasinerer kemikalierne i vores fedtdepoter), hormonpåvirkninger og generel trivsel. Der er vist ikke andet at gøre end at finde vores egen sti - der giver os så meget glæde - at denne rus overdøver -og gennemtrænger alt det shit vi går rundt med i kroppen.

Seneste blogindlæg

women.png

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page