top of page

Antioxidanter – hvad er det?

Du har sikkert hørt -og læst om det hundredvis af gange og måske har du en nogenlunde fornemmelse af, hvad ordet mon betyder. Du fornemmer sikkert også, at det er godt for din sundhed og især din hud elsker dem. Men hvem er de egentlig – de her antioxidanter?  Læs med her…

Jeg har hørt dem omtalt som små dørmænd (molekyler), der holder ubudne gæster (frie radikaler) fra døren.


De frie radikaler (som opstår ved rygning, solstråler, stress, alkohol, infektioner, fed mad mm.) skal helst bekæmpes, fordi de kan skabe ravage, som kan forårsage celleforandringer i vores krop. Antioxidanterne kan stoppe de frie radikalers hærgen ved at optræde som stedfortrædere for andre kemiske stoffer og på den måde beskytte os for sygdomme og ældning.

 

Antioxidanter producerer kroppen selv og så får vi dem fra mad, hvor især vitaminerne C og E indgår. Jeg har læst mig frem til at vi godt kan få for mange antioxidanter, hvilket især gælder ved kræft, da antioxidanterne i følge Kræftens Bekæmpelse kommer til at beskytte kræftcellerne, så hvis du spiser fornuftigt, skulle du efter sigende ikke behøve kosttilskud indeholdende de "små dørmænd". Omvendt hersker der stærke meninger om, at vores fødevarer slet ikke indeholder samme indhold af vitaminer og mineraler som i ”gamle dage”, så tilskud er nødvendige -især hvis man kæmper med betændelsestilstande.

 

Men når det gælder vores hud (især for os, som har passeret de 35 år), vil antioxidanter altid være et fornuftigt valg som tilskud i forhold til hudpleje. Her hjælper de b.la. med at øge og stabilisere vores kollagen produktion samt sørger for at øge blodcirkulationen til hudcellerne, hvilket betyder, at hudens spændstighed bevares og på den måde mindskes rynker og slap hud. Olierne er også velegnet til bekæmpelse af akne og andre betændelsestilstande i huden.

 

Så i min optik vil vi gerne have masser af antioxidanter og her er essentielle olier overraskende nok ekstremt rige på stærke antioxidanter og virkelig virkningsfulde – både når det gælder bekæmpelse af inflammationer og aldrende hud.

 

På ORAC skalaen*, kan man måle hvor antioxidant noget er. Her har man f.eks. målt at kryddernellike som essentiel olie (1,078,700 enheder) er 30 gange så effektivt som blåbær (2,400 enheder).

Det er altså især i forbindelse med hudpleje, at antioxidanter og essentielle olier er vigtige og af denne grund, anvender jeg hver morgen en blanding af nogle af mine ynglings essentielle olier (Frankincense, Copaiba, Lavendel, Hinoki og Star Anise) i min ansigtscreme og er faktisk stoppet med at købe dyre cremer og i det hele taget interessere mig for det marked.

 

*ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) skalaen: tester antioxidanter ved at sætte dem sammen med frie radikaler og måler hvor effektive de er til at bekæmpe dem. Jo bedre de bekæmper de frie radikaler, jo højere tal.

 

OBS!

Essentielle olier kan hjælpe til at opretholde -og fremme fysisk, psykisk og åndelig velvære. De olier, der omtales i dette indlæg og deres beskrivelser, er ikke beregnet til at diagnosticere, helbrede eller forebygge sygdomme, og bør ikke anvendes som en erstatning for medicinsk behandling.

Seneste blogindlæg

women.png

MINI-AUDIO KURSUS

Hjælp til at finde balancen imellem at tjene verdenen og tjene din egen glæde...

INDHOLD: 

Grænsesætning, Kompromisser, Ubehag

Usynligt arbejde, Forpligtelse, Initiativ

Mission, Afslapning, Økonomi

FIND BALANCEN PÅ UNDER 30 MIN.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page