Essentielle olier - retningslinjer

Når først at man for alvor for øjnene op for, hvad essentielle olier kan gøre for os, så kan det for mange af os, være starten på et eventyr, vi ikke rigtig har særlig meget kendskab til. Derfor vil der helt naturligt, opstå en masse spørgsmål om brug af anvendelse og jeg vil i dette indlæg komme med nogle generelle retningslinjer, så du kan komme sikkert og trygt i gang...


 • Første råd er: Start med en dråbe! Det er ofte nok og i oliernes verden, betyder “meget” ikke nødvendigvis “mere effektivt”.

 • Diffuser: maks 8 timer pr. dag og direkte inhalation maks. 5 min.

 • Dråber i alt 20-30 pr. dag (både inhalation, indvortes, udvortes) Anvender du dagligt mere end 30 dråber, kan din lever og andre organer begynde at tage skade.

 • Ved indvortes brug, bland op med en bæreolie i forholdende: 5 ml. bæreolie: 1-5 dråber. 10 ml. bæreolie: 2-10 dråber. 15 ml. bæreolie: 3-15 dråber.

 • Tag personlig stilling til om du vil indtage olierne oralt. Jeg gør det som udgangspunkt ikke og vil ikke opfordre dig til det. Jeg indtager dog kapsler i meget korte perioder, når jeg skal bekæmpe betændelse, virus og overvækst af candida. Hvis du lider af leaky gut, inflammation og andre betændelsestilstande i forhold til dit tarmsystem, så bør du ikke indtage olierne.

 • Er du gravid, så skal du især være opmærksom på, om olierne påvirker dine hormoner (østrogenniveauer). Generelt undgå følgende olier: Angelica, Aniseed, Birk, Basil, Black Pepper, Cedarwood, Clove, Cinnamon, Cypres, Fennel, Ginger, Juniper, Myrrh, Peppermint, Pine, Rosemary, Thyme, Wintergreen og Clary Sage (sidstnævnte kan hjælpe på at blive gravid, men bør ikke anvendes under graviditet).

 • Alle olierne bør ikke anvendes på samme måde. Nogle olier er ikke gode at indtage, nogle olier bør kun anvendes i en begrænset periode og nogle olier bør evt. kun blive brug i en diffuser. Kort sagt, bliv klog på din olie, før du bruger den!

 • Undgå sol, solarium, varmelamper o.lign., hvis du anvender citrusolierne (inkl. Bergamot og Yarrow) på blottet hud. Du kan risikere at blive alvorlig brændt.

 • Vores husdyr kan ikke nødvendigvis tåle de samme olier som vi mennesker. Generelt undgå disse olier: Clove, Tea Tree, Thyme, Wintergreen, Oregano, Birk. Hunde kan med fordel få Frankincense, Lavendel og Helichrysum.

 • Det samme gælder vores børn. De kan først og fremmest ikke tåle samme dossering, så bland op med en bæreolie og undersøg om olien du vil anvende, er egnet til børn. Undgå f.eks. oregano og lemongrass. Roman Chamomile er derimod fortræffelig til små børn.

 • Tager du medicin, homøpatiske dråber eller er afhængig af f.eks. alkohol, så anbefaler ekspert, Valerie Ann Worwood, at du anvender halv dosis og nævner for din læge, homøopat etc., at du bruger essentielle olier som naturlig medicin.

 •  Vær obs. på om de olier, som du køber, er helt rene (uden billige fyldolier) og fri fra kemi (syntestiske ingredienser) og om planterne har været udsat for pesticider under vækst. Der er også mange firmaer, der fortynder olierne og er tilbageholdende med at rapportere omkring fremstilling osv. doTERRAs olier er 100% rene olier, fremstillet i bedste kvalitet, høstet på tidspunkter, der optimerer virkning og firmaet er generelt helt åbne omkring produktion mm. Olierne koster af samme grund lidt mere end andre olier, men er man for Fairtrade, ingen kemi eller pesticider osv., så er det vel i grunden en god investering, tænker jeg.

 • Får du en reaktion - f.eks. udslæt eller anden opblusning, kan der være tale om en form for førstegangsforværring, der grundlæggende handler om udrensning (hvilket jo er godt). Eller, at du har været for rundhåndet i brugen i forhold til hvad din hud tåler.

 • Lider du af parfumeallergi, så skal du vide, at mange essentielle olier indholder helt naturligt stoffer som limonen, linalool, geraniol og eugenol (som er på listen over stoffer, du ikke bør indtage ifølge kosmetiklovgivningen, hvis du lider af parfumeallergi).

 • Olie og vand kan ikke blandes sammen, derfor bør du blande essentielle olier sammen med en bæreolie før du anvender olierne i badevand.

 • Put aldrig olierne i hverken øjne, næse eller øregangene.

 • Er der en duft du ikke kan lide? Undersøg de psykiske aspekter omkring olien, for måske der er noget opklaringsarbejde omkring nogle ubevidste forhold, du bør se på?

 • Sidst men ikke mindst, bevar en naturlig fornuft og skepsis! Er kilden til information troværdig? Spørg dig selv; Skal jeg dobbelttjekke eller i det hele taget undersøge lidt nærmere, førend jeg kaster mig ud i det?


Ingen er ens og vi har alle sammen vores egen sandhed omkring, hvordan tingene er. Så min sandhed er nødvendigvis ikke din sandhed -både når det gælder vores fysik og mentale opfattelser. Dette er efter min mening vigtigt at fokusere på, når vi sammen skal finde rammer og regelsæt for at begå os i livet. Jeg tror, vi alle vil begå os bedre, når vi får alvor begynder at lytte til os selv og justere efter vores egne erfaringer fremfor at lytte til alle andre.


Jeg glæder mig virkelig på dine vegne, at du har interesse for essentielle olier og med disse rammer som er blevet præsenteret for dig i dette indlæg, vil jeg også mene, at du trygt kan begive dig ud i brugen af olierne - de er her for at hjælpe os! 


Besøg men lille web-shop, hvor jeg sælger små prøver fra doTERRAs sortiment og egne blandinger lige >>>HER<<<


#doTERRA #Essentielleolier #Selvpleje #Sandhed


Seneste blogindlæg...

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

... og få 10% rabat på dit første køb i web-shoppen.