top of page

Vejen er at gå…

Læs med her og hør om alle fordelene ved at at komme ud i den friske luft, få motioneret, tabe dig og få klaret tankerne. Fordele er der masser af, så det er bare med at gå i gang….

Helt fundamentalt, så er vi energi og energi skal helst være i bevægelse - i hvert fald det meste af vores vågne tid. Vi er skabt til at gå og indsamle mad, jage, sørge for beskyttelse, formere os og selvfølgelig hvile. Så at stå op med solen, bevæge os hele dagen og falde i søvn ved solnedgang, det er det vores krop er designet til at skulle. Dvs. alt det siddestillende arbejde, de fleste af os, fortager os, er absolut ikke hensigtsmæssigt. Så hvis ikke, at du får rørt dig nok og/eller måske også gerne vil tabe dig, så kan en daglig gåtur, være det oplagte for dig.


Et skønt tiltag, hvis du vil tabe dig

Når vi går, så forbrænder vi en masse kalorier uden efterfølgende at blive så sulten, at det det ender med, at vi tager på igen. At gå er ikke en stressende handling - tværtimod så forbygger du stress ved at gå i min. 30 min. i frisk luft hver dag. Desuden kan vi ikke tabe os, hvis vi er stresset og vores immunforsvar har heller ikke godt af stress, så en gåtur er absolut win-win, Når du dyrker lavintens motion som gang, finder din krop en stor del af sit brændstof i dine fedtdepoter. Læs et mere detaljeret “hvorfor” længere ned i indlægget.


Naturen som den ultimative kulisse

Jeg selv, foretrækker at gå i naturen, og jeg kommer gerne med tusinde argumenter hvorfor det er så sundt for dig at begå dig mellem træer, blomster og buske eller måske en tur langs stranden i godt blæsevejr. Følelsen af at komme hjem vokser i mig hver gang, at jeg vender storbyen ryggen og for en tid forener mig med den danske natur. Alt er så sanseligt smukt uanset årstid og vejrforhold og jeg tror aldrig, jeg har fortrudt en tur -kun at jeg ikke havde ordenligt tøj på.I de tidlige morgentimer...

Min gamle samarbejdspartner, Tine Brask har fundet sin egen (eventyrlige) vej til at få gået de anbefalede daglige kilometer. På hendes Instagramprofil fortæller hun hvordan, at hun i en periode hver dag, stod tidligt op og gik mellem kl. 5.30 og 7.30. To timers gåtur i de stille morgentimer, rundt i København. Det lyder fuldkommen magisk og hvilken oplevelse det må være, at gå rundt i de næsten tomme gader og opleve det stille morgengry og fornemme hvordan København langsomt vågner. Men kulisen kunne også være skoven, stranden, engen etc.

Aftentur som afslutning på en lang dag

Her i forårs -og sommermåneder, er der lyst længe, og derfor kan en aftentur også være en ret så skøn handling. Gå en tur med dine børn, din partner, lån en hund eller tag turen alene. Læg dagen bag dig, rens tankerne med den friske luft og bonussen er, at du med bevægelse får aktiveret glykagon (et hormon der regulerer vores blodsukker), der henter energi fra dine fedtdepoter og på den måde holder dig kørende fremfor at ty til noget sødt, når vi sidder foran fjernsynet, læser en bog eller laver noget andet stille i de sene aftentimer.


Nærvær uden adspredelse

Jeg ved, det kan være fristende at bruge tiden på lige at tage det opkald til en person, som du alligevel skal tale med eller måske, der er en podcast, noget musik eller noget helt tredje, som lokker, når du bevæger dig ud på gåturen. Prøv at lade være. Prøv bare at være dig, og vær med det, som du har med dig i dette øjeblik. Vær med dine tanker, lade dem flyde som skyer på himlen. Tænk at du renser ud i dit system, klarer tankerne, forbinder dig med kroppen og forener dig med omgivelserne. Træk vejret dybt og brug dine sanser (lyt, mærk og se). Jeg har løst mange, mange problemstillinger ved at løsrive mig projektet og i stedet gået en tur og klaret tankerne. Nogle gange kan en slentretur med en god ven eller din partner også være ganske healende oplevelse, bare vær bevidst om dit valg, men prøv at tage en alenetur - bare engang imellem.


Ud og mød solen

Når du soler dig, sker der en biokemisk reaktion, så du føler lykke og glæde. Simpelthen fordi at solens stråler er som opladning til dit cellebatteri (mitokondrier) og endorfiner (velværehormoner) sprøjtes rundt i kroppen som resultat heraf. Som jeg forstår det, så kan du vænne din hud til at kunne tåle solens stråler bedre, hvis du sørger for at være ude i de tidlige morgentimer, hvor strålerne ikke har noget skadeligt i sig. Det infrarøde lys, som morgenlyset indeholder, forbereder huden til at kunne absorbere UV lys resten af dagen, så hvis du tåler solen dårligt, kan en gåtur ved solopgang være en passende løsning.

 

Hermed et par retningslinjer:

  • Anbefalede skridt pr. dag: 10.000 skridt. (5.000 for ældre) for et sundt helbred.

  • Hvis du vil tabe dig: 16.000 skridt.

  • Svømning og cykling: 110 skridt pr. minut.

  • Du forbrænder ca. 300 kalorier i timen ved alm. gang.

 

Andre gode tips:

  • Køb evt. en skridttæller eller download en App, så du kan holde øje antallet af dine skridt.

  • Planlæg en rute via Google map/rute som gående.

  • Bliv medlem af en gåklub og få nye venner.

  • En dråbe pebermynteolie fra essentielle olier blandet op med lidt mandelolie og smurt på brystkassen udvider din lungekapacitet, så du får en lettere vejrtrækning.

 

Comments


Seneste blogindlæg

women.png

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page