top of page

Kom, lad os danse…

Dans har en enorm gavnlig effekt på både vores åndelige, fysiske og mentale trivsel. Hvis du mærker en tiltrækning henimod at slippe dig selv fri, hengive dig til musikken, imødekomme dine behov for at røre dig og samtidig føle lykkebobler, så hold dig venligst ikke tilbage. Jeg har lavet en lille mini startguide, så du lige om lidt kan komme i gang med at danse. Læs med her og få alle fordelene og rådende til at komme i gang…

At danse er terapi - det er som balsam for sjælen. Så med dette indlæg håber jeg, at jeg kan inspirere dig til at komme igang - enten hjemme på stuegulvet eller i mere sociale sammenhænge. Jeg opfatter dansen som ren medicin - der er et klart før-og-efter, og jo mere, at jeg gør det til en daglig rutine, jo bedre får jeg det på mange planer. Så hvis du mangler en motionsform, så læs videre og se om dans kunne være noget for dig.

Dansens fordele:

  • Opretholder -eller opbygger tonede muskler, fleksibilitet og udholdenhed.

  • Kræver en fysisk indsats, der øger hjertefrekvensen og forbedrer lungekapaciteten

  • Hjælper med at forbrænde fedt, forbedrer blodcirkulationen samt holder leddene fleksible.

  • 30 minutters dans kan forbrænde mellem 200 og 400 kalorier.

  • Stimulerer produktionen af endorfiner, der er de hormoner, der bekæmper stress, søvnløshed og depression.

  • Regulerer koncentrationen af serotonin (neurotransmitter, der forebygger og bekæmper depression).

  • Hjælper hjernen med at finde nye måder at tænke på og med at skabe nye nerveforbindelser.

  • Giver os chancen for at lære os selv at kende gennem et andet sprog

  • Ved at give slip på hæmningerne og lade vores kreativitet styre, åbner vi døre i os selv, som gør os i stand til at elske os selv lidt mere.

  • Vi udtrykke følelser, som vi ellers ikke har været opmærksomme på, hvilket befrier os fra de byrder, vi bærer rundt på.


Danse guide - Ingen svære trin eller koreografi bare fri dans:

Dans om morgen/formiddag.

Jeg foretrækker selv at danse om formiddagen efter, at jeg har siddet og skrevet i nogle timer. Jeg bruger den bløde musik til at vække kroppen, strækker mig og tuner ind; hvordan har jeg det i dag? Jeg kigger også meget rundt i rummet, hvor jeg befinder mig og i det hele taget, har jeg meget fokus på alle mine sanser, og at de skal vækkes og aktiveres.


Hvis jeg har noget emotionelt, jeg kæmper med, tager jeg det også med ind i dansen. Faktisk så melder det ofte sin ankomst af sig selv, jo mere, at jeg bevæger mig. Jeg forsøger at bruge musikken og dansen terapeutisk, tillader det som er, at være tilstede og det opleves meget healende og forløsende. Nogle gange oplever jeg, at der kommer svar til mig under dansen, som jeg har ledt efter.


Det er meget forskelligt fra gang til gang, hvordan humør og energi er, og her er det vigtigt ikke at ville presse noget igennem. Du kan vælge enten at følge musikken og lade tonerne understøtte dig i dine bevægelser, eller du kan træne at følge dine indre fornemmelser. Stå stille og vent med at bevæge dig, til at du mærker en impuls fra kroppen. Leg med dette og sæt intentionen om at ville kommunikere med din krop og lære at blive bedre til at lytte til den.


Hvis du kender til knibeøvelser eller nogle former for yoga, så kender du til at knibe sammen i underliv og omkring navlen samtidig. Hav fokus på det, når du danser og på den måde opretholder du en bevidsthed på, at være stærk i din kerne i alle dine bevægelser. Det er også vigtigt at du udfordrer din grænser men aldrig overskrider dem. Lyt til kroppen og gør kun det, du kan mærke er godt for dig.


Vi kvinder har en ømt punkt, der omhandler vores hofter. Så jeg vil anbefale dig, at have særlig fokus på at bevæge dig i cirkulære bevægelser (salsa lign.) for at få løsnet godt op i den del af kroppen. Gør det gerne sexet, så vækker/plejer du samtidig din kvindelighed.


Hvis du undervejs i dansen begynder at bruge dit sind til at udtænke dine næste bevægelser i dansen eller, at du er mentalt bevidst omkring hvordan, at du ser ud udefra eller prøver at være noget bestemt (sexet, vild, yndefuld etc.), så er det tegn på, at du er gået fra krop til sind. Så snart at du opdager, at du er på afveje, så lyt til musikken og genoptag opmærksomheden på din krop. Men nogle gange, så har man bare lyst til at danse sexet eller være yndefuld - gør det, du mærker, matcher dig bedst i den pågældende dans. Næste gang er du nok et andet sted!


Dybe vejrtrækninger og især udåndinger undervejs i dansen er naturligvis en fantastisk ting at have med. Brug dem til at slippe tanker, følelser, dagens stress osv. Sæt gerne lyd på, det er mega forløsende.

Når du bliver mere øvet, kan du begynde at bruge dansen på en måde, hvor du med intention og bevægelser arbejder med bestemte områder i din krop. Du kan bevæge dig i forhold til at massere dine organer eller hvis du har fedt på kroppen, kan du danse med bevidsthed om at ville slippe det. Hvis du er syg, kan du også tage sygdommen med og danse med den.


Under den afsluttende musik, ligger jeg mig ofte ned og bare ligger i en stille meditation. Nogle gange hæver jeg mine ben op og krammer mine knæ, mens jeg ruller stille fra side til side og på den måde masserer min lænd. Jeg kan også finde på at strække mine ben op af en væg, så jeg ligger i en 90 grader stilling (det er vist ret sundt for kvinder af få blodet væk fra benene). Jeg laver også universal strækket, tager dybe indåndinger og udåndinger og ligesom stille lukker af for dansen og forbereder mig på at skulle genoptage livet igen.


Hvilket tøj, skal du klæde dig i? Jeg har været meget opmærksom på, at det tøj, jeg danser i, skal føles trygt og på ingen måde være en hindring for mig under dansen. Jeg er forfængelig og orker ikke at alle mine mavedeller slippes løs, hvis jeg gør en bestemt bevægelse. Så derfor har jeg altid en lang skjortekjole på og et par gamacher. Hvis jeg bøjer mig ned, så er min røv stadig dækket og der skal heller ikke være noget, der strammer. Jeg bruger altid sports BH og foretrækker bomuld. Som udgangspunkt danser jeg barfodet, men i vintermånederne, bliver det i et par varme sokker. Men det er forskelligt, hvordan at vi har det med materialer, synlighed osv.


Danse med andre

Det er noget særligt at danse i selskab med andre. Så min opfordring vil helt klart være også at inspirere dig til at komme ud og danse med andre. Heldigvis er der sket en eksplosion af dansetilbud, så det ikke længere kun er diskoteker efter kl. 23, hvor man kan danse. Om du er til den frie form, 5 rytmer eller vil lære dansetrin og dansearter, er op til dig. Må Goggle være din bedste ven i den henseende.

 


 

Kilder:

Comentarios


Seneste blogindlæg

women.png

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page