top of page

Det store maskespil

Det er ikke sikkert at du ved det, måske du aldrig har tænkt over det, eller helst ikke vil være ved det. Men tænk hvis det er, at du måske har skabt et falsk JEG? Det har de allerfleste, så læs med her…

Et falsk jeg, det lyder ikke særligt rart og slet ikke noget, nogen har lyst til at være ved, at de har. Ikke desto mindre, så findes der rigtig rigtig mange mennesker, der går rundt med, hvad man også kan kalde for en maske, som deres virkelige JEG gemmer sig bag. Hvorfor er der nogen, der kan have brug for at gemme sig? Det kan faktisk meget let ske, hvis vi f.eks. tidlig i vores barndom får den oplevelse, at vi ikke er gode nok, skammer os, føler os forkerte, eller på en eller anden måde får den opfattelse, at vi ikke er gode nok som dem vi er. Dette betyder, at vi som en slags overlevelsesstrategi opfinder det her falske JEG, der skal repræsentere det menneske, som vi tror, vi skal være for at opleve kærlighed og accept.


Vores virkelige JEG (som opleves skamfuldt) bliver i stedet gemt langt væk. Et falsk JEG kan f.eks. være en adfærd, hvor man altid er venlig, ansvarsfuld og pligtopfylden. Man er aldrig besværlig, egoistisk og selvhøjtidelig. Vedkommende vil for alt i verden undgå en konfrontation der kan medføre en afvisning.

Så hvordan opdager du, om du har skabt et falsk JEG? Det har du, hvis du: · er bange for, at mennesker tænker negativt om dig. · ikke ved, hvad du virkelig vil. · lader andre fortælle dig, hvad du skal gøre og ikke gøre. · gør ting, du faktisk ikke har lyst til, og siger JA selvom du hellere vil sige NEJ. · siger NEJ, selvom du helst ville sige JA. · er bange for, at andre skal opdage, hvordan du virkelig har det. Dette selvbedrag vi laver for os selv ved at skabe det her falske JEG gør, at vi ikke stoler på os selv. Vi bliver usikre på os selv, når vi opdager, vi ikke tager beslutninger, som ikke føles okay for os, og som ikke repræsenterer vores sande JEG. Dette falske JEG er det, vores omgivelser responderer på og derfor vil vi tit opleve skuffelse, forvirring, vrede, frustration osv. over, at vi ikke bliver mødt på en måde, som matcher vores sande JEG. Men at de i stedet reagere ud fra vores ”falske” opførsel. Sålænge vi bærer denne maske, kan vi ikke lade nogen komme ind bag – til vores sande JEG Faktisk så lader vi ikke engang os selv komme ind bag. Vi er blevet overbeviste om, at masken er blevet os – den er blevet vores identitet. Men vores sande identitet/JEG giver aldrig op Den vil igen og igen skubbe på og forsøge at trænge igennem, og den stopper ikke, før det lykkedes. Så det kan være utroligt forløsende, at opklare om man har gemt sag bag en maske, slippe den og begynde at være sig selv tro – at turde være i kontakt med sit sande JEG.

Seneste blogindlæg

women.png

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page