top of page

Når længsler gør os blinde

Det kan så let gå ”galt” hvis vores længsler overdøver enhver fornuft og vi kaster os ud i projekter eller relationer med blindt håb om at nå i mål med vores foretagende. Læs med her og bliv klar på et område, de fleste ikke er så bevidste om -og som meget vel kan være årsagen til de allerfleste problemer vi står overfor....

Jeg tror ikke der findes noget menneske, der ikke har oplevet at handle på en situation, hvor længslen efter at få et ønske opfyldt -eller få noget realiseret, har overrumplet enhver fornuft eller klar tankegang. Måske du slet ikke er bevidst om hvad det er for mekanismer, der fører dig ud i situationer, hvor du oplever en form for tab af kontrol, hvor tendensen til at være for hurtig på aftrækkeren synes at styre dit liv og måske i værste fald, så resulterer dette i den ene nedtur efter den anden.

Du kender det vel - når det bliver med kompromiser, der ikke helt svarer til dine oprindelige ønsker eller modarbejder sund trivsel og fornuftig adfærd…

 • Du kommer til at købe de der vinterstøvler selvom du egentlig ikke har råd og du gør det fordi længslen efter at føle sig godt tilpas og se godt ud, overdøver enhver fornuft.

 • Du er sammen med XX, fordi du ikke vil være den eneste single i vennekredsen og du er træt af at date.

 • Du accepterer ”dårlig” sex fordi du længes efter nærhed og fysisk kontakt.

 • Du siger ja til en opgave på arbejdet, fordi du tænker det kan føre til den forfremmelse, du så brændende ønsker dig.

 • Du ignorerer smerterne i ryggen og fortsætter med at tømme flyttekasser fordi længslen efter at se det færdige resultat, fylder alt. (indsæt alt fysisk arbejde her...)

 • Du bliver i dit ægteskab, fordi drømmen om en sammenholdt familie overvinder alt.

 • Du bliver i et kærlighedsløst forhold fordi du gerne vil være en del af din partners netværk og evt. materielle goder.

 • Du siger ja til et job, der egentlig ikke stemmer overens med dine behov, men du tager det, fordi længslen efter at få et arbejde og afslutte jobsøgningen overvinder alt.

 • Du/i skriver under på et hus, hvor udgifterne er lidt højere end jeres budget, men længslen efter at få hus med have (eller blot få det overstået) overvinder enhver fornuft.

 • Du hopper på endnu en udmattende og usund slankekur, fordi du længes efter at tabe dig.

 • Du skriver under på en pladekontrakt, som på sigt ikke vil være gunstig for dig, men du gør det fordi længslen efter et gennembrud og en realisering af din største drøm er indenfor rækkevidde.

 • Du takker ja til en rejse/udflugt selvom dine rejsepartnere ikke helt matcher et setup, hvor du kan slappe af og være dig selv, men længslen efter at rejse og opleve noget, får dig til at takke ja.

Som du kan læse, så er det både længsler efter at ville væk fra/fortrænge noget, men også længsler efter at få noget opfyldt, der kan tage magten over os, og meget ofte, så medfører vores handlinger et enten overdrev eller overgreb på de realiteter som er gældende for os hver især. Derfor kan et blindtogt, der er præget af en længsel (født af et uopfyldt behov), meget let komme til at blive en dyrekøbt erfaring. For er vi først røget ud af et upassende spor, så kan det være ret indviklet eller omstændigt at rode sig ud igen og vi kan meget nemt nå ud i situationer, hvor vores grænser overskrides, vi bliver ulykkelige, stresset og mister os selv. Faktisk så fornemmer jeg, at rigtig mange af de ulykkelige omstændigheder, mange af os kæmper med, starter med en handling på en længsel, hvor omstændighederne fra starten af, ikke har været tilpas optimale. Jeg er på ingen måde modstander af at lade os drive af længsler og begær. Faktisk så vi designet til at handle derefter, så det er vores helt naturlige drivkraft. Men desværre så kan det skabe store problemer for os, hvis vi lader os styre uden at lade fornuften og et ansvarligt sind navigere os i den rigtige retning. Er der styr på budgettet, så du har råd til at købe XX? Kan din krop klare endnu en graviditet, eller skal den have en pause, fordi du har aborteret x antal gange? Skriver du under på den kontrakt, selvom noget i dig fornemmer, at den kan skabe problemer senere hen? Der kan være flere aspekter i spil, hvis vi har en tendens til at være lidt for hurtige på aftrækkeren... Det hedder sig, at siger du ja til noget, så siger du nej til noget andet –energetisk er der en form for balance og nogle gange, kan der være absolutte fordele i at vente. At sørge for at befinde sig i en mere klar og overskudsagtig position og ikke lade os drive af utålmodighed, som skyldes en hungrende længsel eller et uopfyldt behov. Så begynd at opdage hvornår du handler i enten panik eller utålmodighed og se om du kan "træne" dig selv i at turde vente lidt og finde ind til en tilstand af klarhed og overskud. Hvor du bedre kan mærke et sandt match, og tør sige fra -også selvom det kan skabe problemer og opfyldelsen af en længsel (behov, ønske el. mål) lader vente på sig.

Så kan der være fordele i at blive opmærksom på, hvad det er for behov, du ikke imødekommer (ud fra de realistiske ressourcer og muligheder du har til rådighed). Her kan Maslows behovspyramide været et godt udgangspunkt. Hvis ikke at du kender hans grafiske fremstilling af et menneskes behov –delt op i en pyramide, så får du den i store overskrifter her:

 1. Her det først og fremmest vigtigt for os, at vi får opfyldt vores fysiske behov (søvn, mad, sex, beklædning).

 2. Dernæst at vi føler os trygge (hjem, sikkerhed, økonomi).

 3. Herefter kommer behovet for sociale arrangementer (tilhørsforhold, kærlighedsforhold, venskaber).

 4. Så kommer behovet for at være anerkendt som dem vi er (unikhed, selvværd, præstation).

 5. Sidst har vi et behov for at realisere os selv (selvudvikling, kreativitet, åndeligt)


En anden vigtig ting du kan gøre, er at blive bevidst omkring en eventuel tendens til at tilpasse dig dine omgivelser (pleasergenet). Altså blive bekendt med om du tidlig i din barndom var nød til at se ud over egne behov og trivsel, og i stedet indrette dig efter andres behov og luner med det formål at at blive set, elsket og anerkendt. Hvis du på den måde igennem et helt liv, har tilsidesat egne behov og længsler, så har du måske mistet kontakten til dem, så du slet ikke kender dem og derved ikke kan handle på dem.

Dette indlæg handler ikke om at tage drømmene og længslerne fra dig –slet ikke, men det er et lille opråb til dig om at vågne op til, hvad det er som er din virkelighed. At du får øje på, hvad det er for mekanismer inde i dig, der aktiverer panikhandlinger og usund adfærd. På hvilke områder hviler du ikke i dig selv? Alle erfaringer er som udgangspunkt gode erfaringer, for de giver altid mulighed for, at du kan vækste (udvikle) i dit liv. Men måske den vigtigste erfaring, du kan gøre dig i livet, er at lære dig selv at kende og vide, hvornår du skal handle og hvornår du bør vente.

 

Seneste blogindlæg

women.png

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page