top of page

Ja tak til komplimenter...

Et kompliment er en form for kærlighedserklæring og når den kommer til os, så sker det for mange, at de enten forstummer, eller får lyst til at flygte. Hvorfor er det sådan? -og skal skal den reaktion have lov til at styre os fremadrettet? Læs med her og bliv en mester til at modtage positive vibes fra din omverden…

Er du pleasertypen, kan det meget vel være, at du har et lidt rodet forhold til det at kunne modtage ros og komplimenter fra din omverden.

Mange af os er opdraget til, at vi skal opnå/fortjene ros eller komplimenter -altså gøre et stykke arbejde, der ofte handler om at give andre ros, opmærksomhed eller måske udføre tjenester førend vi selv kan høste et rosende ord eller bemærkning. Af denne grund føles det måske mere naturligt og let for os at give andre ros og komplimenter, simpelthen fordi at den handling kender vi og den skaber god kemi og atmosfære, har vi erfaret. Men hvad sker der så, når vi så modsat får et kompliment? Når andre roser os, for vores tøj, smil, nye hår, vores arbejdsindsats eller anden handling…?

Vi har svært ved at håndtere den, faktisk, så aner vi ofte ikke, hvordan vi skal reagere og et komplement kan komme til at opleves som værende lidt for overvældende, udmattende og drænende. Det skyldes primært, at vi ikke har lært at modtage den positive energi, der pludselig rettes i mod os og måske den pæne omtale vi modtager, slet ikke svarer overens med vores eget selvbillede, så vores reaktion minder mest om båndsalat - kaos på alle planer. F.eks. så kan det være, at du begynder at snøvle/tale utydeligt. eller også sender du lynhurtigt et nyt kompliment retur til afsenderen, så vedkommende kommer i fokus. Det kan også være, at du nedtoner det kompliment, du har fået ved at sige ting som; “Det er da ikke noget” eller “Det er bare en H&M” eller “Ej, NU overdriver du!” etc. En ting er, at vi ikke har lært hvordan vi skal reagere, når vi får et kompliment, en anden ting er, at komplimenter knuser vores forsvarsbarrierer! Hvis vi lader dem slippe igennem, åbner vi op for vores mest sårbare område - vores hjerte. Der er ikke noget vores hjerte ønsker sig mere i livet end at modtage kærlighed fra omverdenen, men når den så kommer, så flygter vi, lukker af fordi vi dybest set, er bange for at blive såret og forladt. Derfor er det svært at modtage komplimenter og kærlige handlinger og derfor har vi opbygget en forsvarsbarriere, der gerne skulle beskytte os. Spørgsmålet er nu, om du er klar til at lade kærligheden nedbryde den barriere for du er ikke et barn længere, der engang ikke kunne gøre andet, end det du gjorde? Nu er du voksen og kan tage ansvar og passe på dig selv, så du behøver faktisk ikke at holde samme afstand længere. Du ved måske også at kærlighed er det mest fantastiske brændstof der findes og at vi visner, hvis ikke vi får nok, så hvis ikke du allerede er i gang med åbne op for kærligheden, så bør du åbne op for det nu. Så er du klar til at lære at tage imod komplimenter fra din omverden? Hvis ikke du ved hvordan man gør, hvad kan du så gøre? Først og fremmest, bør du tage en dyb indånding og beslut dig for, at fremadrettet skal det være anderledes og at du vil gøre en aktiv indsats for at tillære dig adfærden og acceptere, at dine forsvarsmekanismer vil blive provokeret og udfordret og at du skal finde måde at håndtere dette på.. Dernæst kan du øve dig i at smile og sige tak, når du får et kompliment. Måske sige noget i retning af: “Årh hvor dejligt, at du siger det “ eller “Tak, det er jeg meget glad for at høre” Prøv at undgå at sende et kompliment retur og øv dig i ikke at nedtone det komplement, du har fået. Tit kan personer, der har svært ved at modtage komplimenter også have svært ved at have øjenkontakt! Derfor kan du med fordel også begynde at øve dig i at se andre i øjnene.

Ros og komplimenter fra andre er vejen til kærlighed. Når du kan modtage, så træner du din kærlighedsmuskel - du lærer at åbne op. Hvis du lider af lavt selvværd og selvtillid, så kan selvkærlige ord virke frastødende og uden værdi, men hvis du lærer at modtage dem fra din omverden igennem komplimenter, så har du fundet genvejen - det spot, hvor du nemmest kan komme i kontakt med kærligheden - både fra andre og til dig selv. Så hermed en kærlig opfordring….

 

Seneste blogindlæg

women.png

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page