top of page

De fire hormonelle faser af din menstruationscyklus

Kender du din krops cyklusser og forstår at samarbejde med optimale vilkår til følge? I det følgende vil du kunne få indblik i hvordan vi som kvinder hver måned gennemgår 4 forskellige faser. Hvad sker der på det biologiske plan, med vores hormoner, sindstilstande og andre fysiske omstændigheder? Og hvordan kan vi hjælpe os selv bedst muligt? Læs mere her…

Som kvinder gennemgår vi hver evig eneste måned 4 forskellige perioder/faser. Faser der påvirker vores sind og fysisk, og for nogen, kan det være en vældig omstændig affære. På den måde kan det til tider opleves som noget af en udfordring at skulle passe ind i et moderne samfund, hvor vi helst skal kunne præstere hver dag.

Det kan måske være svært sådan lige at ændre vores samfundsstruktur fra den ene dag til den anden, så hvis vi skal hjælpe os selv med at passe ind (når nu vores biologi ikke gør), så vil et kendskab til de forskellige faser måske både hjælpe os til dels at planlægge vores gøremål mere optimalt og møde os selv med større rumlighed og forståelse.

Alt dette giver nok mere mening, når du har læst den følgende gennemgang, som er inspireret af bogen; ”WomansCode” af Alisa Vitti, der beskriver hvad der sker mht. hormoner, psyke og andre kropslige reaktioner som er gældende for hver enkelte fase. Derudover er der også skitseret hvad du med fordel kan gøre af fysisk aktivitet, indtag af mad mm.

FASE 1 (forår): Follikulære fase Varighed: ca. 7 dage

Klargøring til frigivelse af et nyt æg. Østrogenniveauet stiger, livmoderslimhinden gøres tykkere og klar til at modtage det nye æg.Kroppen reagerer generelt med mere energi i denne fase, og en rastløshed kan melde sig. Lidt udflåd kan forekomme, som der gradvis bliver mere og mere af.

Nøgleord: Kreativitet, nye begyndelser, brainstorming.

Følelsesmæssigt føler du dig udadvendt, optimistisk og social. Sig ja til invitationer og planlæg aktiviteter udenfor hjemmet. Det er også her vi mentalt er på toppen, og intellektuelt, fordi hjernen er mere kreativ, og derfor kan løse problemer på uventede måder.

Maden:

Det er godt med frisk og let mad i denne fase, hvor alle hormonniveauer er på sit laveste. Din krop kan tåle fødevarer med et højere indhold phytoøstrogen og vi bliver ikke lige så let overbelastet som i andre faser.

Motion:

Hvis du har lyst til at prøve noget nyt, så er det i denne periode at din hjerne og krop bedre tåler nye udfordringer/stimuleringer. Du har energi til mere udforende aktiviteter/træning.

FASE 2 (sommer): Ovulatoriske Fase Varighed: ca. 4 dage

Kraftig stigning i follikelstimulerende hormon efterfulgt af æggeløsning. Testosteron tager en hurtig stigning og falder lige omkring ægløsningen. Herefter er vi frugtbare. Nogle gange føler vi en form for smerte i bækkenet når ægget frigives, og måske en følelse af lav energi eller udmattelse, og trang til visse fødevarer eller hovedpine.

Nøgleord:

Magnetisme/tiltrækning.

Øgede kommunikationsevner der vil hjælpe dig i formidlingen af dine tanker og meninger. Vi er klarere i vores synspunkter og tanker og udtryksmåde, og samtidig også mere modtagelige overfor andre mennesker.

Mad:

Du har masser af naturlig energi og dit humør er stabilt pga. kroppens høje østrogenniveau. Hold igen med kulhydraterne og spis mad, der hjælper din krop til at udskille østrogen, hvis der er for meget af det. Grøntsager hjælper på denne udskillelse og få godt med frugt, fordi frugt indeholder godt med en bestemt antioxidant, det støtter leveren i at rense ud. Maden er fokuseret på at skabe de bedst mulige betingelser for at skabe et sundt æg –uanset om du ønsker at blive gravid eller ej, så er et sundt æg alligevel tegn på en sund krop, en sund kvinde. De anbefalede fødevarer hjælper også med at reducere de symptomer, der kommer af for meget østrogen, såsom acne og oppustet mave

Motion:

Du har maksimum energi lige nu, så tiden lige nu er til høj effektiv træning såsom spinning, dans, vægttræning, boksning, løb mm.

FASE 3 (efterår): lutealfasen Varighed: ca. 12 dage

I starten af denne periode frigives ét æg, østrogen niveauet fortsætter med at stige, og hvis vores æg ikke bliver befrugtet, vil vi i slutningen af perioden se, at progesteronproduktionen falder, hvilket gør at vi får menstruation. Vi får også mere testosteron i slutningen af denne fase. Vores krop lider under et fald i energi, og vi får måske PMS hen mod slutningen af denne periode – fx oppustethed, væskeophobning, irritabilitet, hovedpine, humørsvingninger og trang til visse fødevarer.

Nøgleord: indadvendthed, faldende energi, redebygger, administrativt og praktisk arbejde, egenomsorg, mindre lyst til social omgang.

Maden:

De fødevarer du bør spise i denne fase, skal helst være er rige på B-vitaminer, kalcium, magnesium og fibre. Tilsammen vil de optimere kvaliteten af lutealfasen på flere måder: Først og fremmest bør disse fødevarer afværge en sukkertrang forårsaget af kraftig brug af B-vitaminer for at fremme progesteron produktion. For det andet, så vil en calcium- magnesium kombination være afgørende i processen med at afhjælpe virkningerne af væskeophobning, som er så problematisk for kvinder i denne fase. Endelig vil tilskud af fiber hjælpe din lever og tyktarm med at udskille det overskydende østrogen, der er tilfældet på dette tidspunkt af din cyklus. Desuden vil sunde og naturlige sukkerstoffer hjælpe med, at du undgår at dykke i østrogen niveauet, der forekommer i den anden halvdel af lutealfasen –hvor du let kan føle dig irritabel. Dette opnås ved at stege eller bage grønsager, så vi får den søde smag frem. Det er også vigtigt, at du får gode sammensatte kulhydrater, til at stabilisere serotonin og dopamin-niveauet i hjernen, og derved hjælpe med at forhindre humørsvingninger.

Motion:

Den første halvdel af lutealfasen, vil din energi stadig være høj og du kan fortsætte med de mere krævende motionsformer. I de sidste fem dage før menstruationen, er det godt at sætte intensitetsniveauet ned, og måske gå ture, dyrke pilates eller blidere yoga, hvor du respekterer dit lavere energiniveau.

FASE 4 (vinter): Menustrual Fase Varighed: ca. 5 dage

Dette er blødningsfasen og dine østrogener i kroppen topper for herefter at falde igen. Desuden vil dine hormoner stimulerer din hypothalamus til at forberede den næste cyklus af ægløsning.Du vil opleve en kombination af brune pletter og rød blødning, og du kan opleve bækkensmerter kramper, lave rygsmerter, træthed og særlige lyster. Sommetider kan du føle en følelse af afslapning og lettelse – i takt med, at det høje østrogen niveau passerer.

Nøgleord: Evaluering, Selvanalyse, kontakt med din intuition,

Mange kvinder føler sig lettet, når de opdager, at følelser såsom rastløshed og utilfredshed under menstruationsfasen, er helt normalt. Se det som en fordel. Dette er en mulighed for at gøre status, vurdere om dit liv går i den rigtige retning og overveje nye retninger eller forandringer. Jo mere du begynder at synkronisere din bevidsthed med din cyklus, jo mere vil du være i stand til at opdage din handlings –og tankemønstre der går igen og igen, og måske derved skabe nødvendige forandringer.

Under din menstruationscyklus fase, er kommunikationen mellem højre -og venstre hjernehalvdel af din hjerne, mere kraftfuld end på noget andet tidspunkt. Pga. den måde, dine hjernehalvdele fyrer frem og tilbage i denne fase, er du også åben for til at modtage klare intuitive budskaber -lyt til, hvad disse subtile budskaber er, og brug de andre uger i din cyklus til at behandle disse spørgsmål.

Maden:

Under blødningsfasen er din krop involveret i en intens proces, så fokuser din kost på fødevarer, der tilføjer næringsstoffer. I denne periode vil du med fordel spise fødevarer med et lavt glykæmisk indeks -frugter og grøntsager der er indeholder masser af vand. Fisk og søbaseret grøntsager vil også hjælpe med at genetablere din krop. Du skal have næringsrig mad, der blandt andet tilfører zink og jern, da blod og nyrer skal have lidt ekstra pleje.

Motion:

Nu er tiden at skulle hvile lidt, særligt i de første dage af menstruationsfasen, hvor energien måske ikke er så høj. Her kan du gå ture, eller bruge yoga til at strække ud og til afspænding. Når du begynder at nærme sig næste fase – den follikulære fase, kan du så sætte intensiteten lidt op.

 

TIPS Der findes en App, hvor du kan følge dine cyklusser, så du ved hvornår du befinder dig i den ene og anden fase. Appen hedder Clue og er gratis.

Skulle du nu gå hen og blive endnu mere interesseret i emnet, så anbefaler jeg, at du køber bogen, WomanCode på Amazon.com, hvor den kan downloades til din computer eller tablet.

Vitex -Agnus Cactus – et kosttilskud der kan afhjælpe kraftige menstruationer.

Seneste blogindlæg

women.png

Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

bottom of page